LÄS DETTA !!

DU ÄGER!

Vi använder ofta uttrycket du äger,han äger, hon äger, ni äger. Fast de har också en annan betydelse och det är att DU äger själv ansvaret för hur du vill må, vart och hur långt du vill nå, hur du vill din framtid ska bli, vad du vill jobba med. Vi äger också ansvar för hur vår relation med våra kompisar och vår familj ska vara.
Vi äger vårat beteende - vi äger våra känslor.

Det är både en rättighet och en skyldighet att undvika så våran omgivning inte styr vårat liv. Tex våra kompisar, lärare, föräldrar om vi låter som styra våra känslor och vårat beteende är de lätt att vi i slutändan blir någon annan än den vi egentligen är.
När vi vågar ta ansvar för våra egna känslor, tankar, handlingar och vanor mår vi mycket bättre och utvecklas till den vi faktist är.
Det är vi själva som äger ansvaret för vårat liv, Sen så kan de vara väldigt svårt att veta vad vi vill göra, vilka vi vill umgås med, speciellt när man som barn sällan får välja själv eftersom att allt var redan förbestämt när du kom till världen, du valde inte bostadskvarteret och de barn som bor där kommer på köpet, vi hamnar i en skolklass och kanske i ett innebandylag bara för att alla kompisar går där. Och mer eller mindre så ser livet ut när vi växer upp.
Många kan intyga att de är rejält läskigt att ta steget ut och våga göra de vi drömmer om och längtar efter, för risken finns ju att vi misslyckas, och vad händer då? skulle vi klara av de? vad skulle vår familj å våra kompisar säga ?

I alla åldersgrupper i samället minskar antalet självmord och anna psykisk och fysisk ohälsa, förutom i en grupp- ungdomsgruppen. Och alla vet om det hära men ingen vet varför. HALLO!! hur svårt kan de vara ??
Unga mår sämre i dag än för tio år sedan eftersom att allt blivit mycke tuffare, de är större konkurrens, fler viktiga val sker i tidiga åldrar, pressen att vara duktig och ha många fritidsaktiviteter kommer från massa olika håll. Förr gick man i en och samma skola i nio år sen gymnasiet. Idag är de vanligt att barn byter skola åtminstonde 4ggr under samma tid. Tidigare utbildade man sig till brandman, sjuksköterska och polis och arbetade med de sen resten av livet. Nu byter vi karriär och yrke flera gånger om. Och de värsta är att vi förväntas göra det- Helst utan fast anställning, för att kunna vara flexibla och snabbt byta igen. En 25åring har haft flera yrken än sin mamma och pappa. En 18åring har haft flera möten med andra människor än vad den förra generationen hade under hela sitt liv. Och självklart finns de sjukt mycket fördelar med detta. Budskapet i dag som driver folk framåt är - OM du verkligen vill, så kan DU bli vad du vill.
detta är såklart bra men om man misslyckas med att förverkliga sig själv Och om man trots alla förutsättningar inte kan det, så blir fallet också mycket större.



Tecken på att din självkänsla beöver tränas upp.
- Du är svartsjuk.
- Du styrs av en massa rädslor.
- Du är överdrivet självupptagen.
- Du ser ner på, och pratar en massa skit om andra människor.
- Du känner dig ful och tror att allt blir perfekt bara du blir liiiite snyggare.
- Du känner dig som en bluff som snart kommer avslöjas.
- Du gör saker bara för att visa andra att du kan, istället för att göra de du själv faktist vill.
- Du jämför dig med andra hela tiden och känner dig bara bra så länge ingen annan är bättre.

Självförtroende:
ÄR att vi tror på vår egen förmåga att prestera och göra saker.

Självkänsla:
ÄR att vi känner oss härliga och att vi tycker att vi duger som vi är, oavsett vad vi gör.

Vinster med en stark självkänsla.
- Vi tycker om oss själva och känner oss värdefulla oavsett vem eller vilka som finns i våran omgivning.
- Vi jämför oss inte med andra utan utgår bara från oss själva och våra egna förutsättningar.
- Vi klarar av att göra misstag utan att känna oss dåliga, vi ser misstagen som utveckling och erfarenheter.
- Vi känner tillit till att vad som än händer så klarar vi av de.
- Vi tar ansvar för våra relationer.
- Vår inre tryghet gör att vi säger JA när vi menar det, och NEJ när vi inte vill.
- Vi följer våra drömmar så gott de går.

När vi,ni,dom eller mer eller mindre alla har tränat upp vår självkänsla vet vi att vi har samma värde vid succe som vid fiasko.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0